MembersPage/NanassyPeter/CloneInstall/Trigger

Auditrigger on a inline 5 cylinder Audi engine,but now only with distributer,and 1 coil.

After 16 hours of hard work we tried to start the engine.Everything looked great,we had RPM signal during cranking,we had spark (at the right cylinders),and injectorclicking too.Unfortunately the engine did not fired up,after 4 hours of continous problem searching,we did not found the cause of our sadness.We tried different ignition and fuel settings.I also realised that the car dont really want to pull vacuum under cranking (in the vems,map sensor),tough i can feel it with my hand.(no plumbing,only throttle body).Note that the car was running in the past with dual K-jet without problems.We also checked Compression in the cylinders,and they are good.

I formatted the binary logs with /svn/firmware/utilities/vemslogger/auditrigger_logformatter <mdd0c_3.log >mdd0c_3.txt and watch:

 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 9
2 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 
85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 9
2 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 
85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 9f 9e 9d _  9c x  x  x  x  x  x  x  x  x
  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  
x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x
  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  
x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x
  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  
x  x  x  x  x  _  x  P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 9
4 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 
87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 9
4 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 
87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 9f 9e 9d _  9c x  x  x  x  x  x  x
  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  
x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x
  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  
x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x
  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  
x  x  x  x  x  x  x  _  x  P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 9
6 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 
89 88 87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 9
6 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 
89 88 87 86 85 84 83 82 _  81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 a0 9f 9e 9d _  9c x  x  x  x
  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  

The offending crankhome VR pulse typically comes after 1 crank rotation (==0.5 cam rotation, 2.5 events) instead of 2 crank rotations. So that means : check your cam-HALL ! that is responsible to mask every second crankhome VR pulses

It's good that you published config and mdd0c logs. After trigger hammered, don't forget

[ logs with working HALL] show:

x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  x  _  x  P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad
 ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 
a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad
 ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 
a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad
 ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 
a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad
 ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 
a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae ad
 ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 a1 
a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 85 84 83 82 _  81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae
 ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 
a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae
 ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 
a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae
 ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 
a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae
 ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 
a1 a0 9f 9e 9d 9c 9b 9a 99 98 97 96 95 94 93 92 91 90 8f 8e 8d 8c 8b 8a 89 88 87 86 85 84 83 82 81 P  b5 b4 b3 b2 b1 b0 af ae
 ad ac ab aa a9 a8 a7 a6 a5 a4 a3 a2 

This is perfect. (the initial x is before it catches sync).

In MT, during cranking that the RPM signal is silly, (goes from 0 to 30800, and the other signals fluctuates badly too, like MAP=61300 kPa ;-). This turned out to be noise in the RS232 cable (bad type USB-RS232 adapter anyway), not related to the cranking problem.

After the trigger signal seemed to be hammered (the HALL simply didn't make it's way to the ECU first!), we tried to start the engine (with 1.0.30 firmware).

We'll likely use a capacitor to inject HALL into the primary-trigger VR (EC36pin27). This allows easy retry with the original trigger system.


.

Link to the datalogs,and other stuff we made together:

http://www.vems.hu/filethingie.php?subdir=MembersPage/NanassyPeter/ClonInstallStartUp/working_on_auditrigger

Thanks!


I think it would be nice to try the "lame" auditrigger solution.

Crank 135 teeth plus crank home VR _without the HALL camsync.

And tough we will lose some options with this trigger setup

These compromises will not hurt us,and with a proper crank timed RPM signal we would be more than happy.Tell me is any kind of software,firmware,hardware modifications needed for this?

Can the ECU accept 2 VR signals,or can be modded to accept?